Cabenet franc bor-boksz a Cornel's-ben
2023. február 16. írta: szakalbor

Cabenet franc bor-boksz a Cornel's-ben

Szekszárd vs Villány 


Kornél (a borbár üzemeltetője) elmondása szerint az idei év első borpárbajának lebonyolításában volt szerencsém közreműködni február 10-én, közel teltház mellett. Ami ugye nem jelent hatalmas tömeget, de a bár alatti pincehelyiséget azért szépen megtöltötte. 


Aki nem tudná miről is van szó, annak fogódzóként itt az esemény beharangozója: "A Bor-Boksz egy interaktív boros játék, mellyel célunk, hogy legyen valami más, valami szokatlan a borkóstolók néhol talán sematikus sorában! Két borvidék 5-5 cabernet franc-ja csap össze súlycsoportok szerint csakúgy, mint egy bokszmeccsen, csalni nem lehet, a közönség vakon kóstol, és hirdeti ki a győztest. A szőlőfajta híre-neve, a bor ára itt smafu, csak a teljesítmény számít igazán! LET’S GET READY TO RUMBLE!"

borboksz_1.jpg


Az est felvezetésében ejtettem pár szót a fajtáról és a hazai vonatkozásáról:
"Története: Régi francia eredetű kékszőlő fajta, mely egyes újabb kutatások szerint származását tekintve rokonságban áll a baszk területen ismertekkel. A cabernet etimológiailag valószínűleg a latin carbon szóból származik, ami a sötét színére utal. Kevésbé elterjedt nevei: breton vagy a Loire mentén bouchet."   Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes


Bordeaux és a Loire vidéke a világon termelt Cabernet franc szőlők közel 70 %-át teszik ki (nagyjából 34000 ha)... Magyarországon kb. 1500 hektáron termesztik. Villányban jelenleg ~340 ha, míg Szekszárdon ~240 ha Cabernet franc ültetvény található. Ezzel a Villányi Borvidéken a Cabernet sauvignon után a második legelterjedtebb fajta. 

Most pedig következzen a várva várt küzdelem.


VÁLTÓSÚLY:PRANTNER Szekszárdi 2019 vs Csányi Pincészet Kővilla Villányi 2018
Mint utólag kiderült a piros sarokban lévő Kővillával kezdtük a kóstolást. Friss, piros bogyós illatokkal nyit, a háttérben diszkréten megjelenik a hordó is. Egyensúlyos, közepes test, a korty a fajtára jellemző bársonyos érzetet ad. A személyes érintettséget igyekeztem félretenni, bár a bort felismertem:). Szerintem kezdésnek megfelelő volt. 87 pont

Kék: a Prantner Pince 2019-es franc-ja nagyon intenzív, összetett, parfümös-cukorkás-gyümölcsös illatmixet produkált. Az előzőnél teltebb, hosszan tartó utóízű, nagy érlelési potenciállal. Tökéletesen megmutatja a fajta értékeit, elegáns bor! 91 pont

A szavazás 14:12 lett a Prantner javára. Szoros volt, de 1:0 Szekszárdnak.

bor-boksz2_2.jpg
KÖZÉPSÚLY:TÜSKE „Baranyavölgyi”Szekszárdi 2018 vs JACKFALL Villányi 2017
Piros színben ismét egy nagyon gyümölcsös illatú bor következett, a Tüske Pince 2018-as francja. Az erdei fekete bogyós illatok mellett, egy karamellás, vaníliás vonal is felsejlik. Közepesnél teltebb, de nem nehézkes szerkezet. Nálam most a barrique hordós érlelésből származó pörkölt tölgyfa aromák határozták meg az ízképet. Összességében egy populáris stílusú bor, aminek szerintem kell még pár év a palackban, hogy még jobban összeérjen. 88 pont

A Jackfall kékben, érettebb, aszalt gyümölcsös, áfonyás jegyeket mutatott. Telt bor, a sav-tannin kitűnő egyensúlyban van. Pici likőrösség, tömény, hosszan tartó utóíz. 90 pont

Az eredmény 16:10 a Tüske Pincének. Ezzel 2:0-ra elhúzott Szekszárd!

 Közben megérkezett a finom hidegtál, á'la Kornél, hogy a gyomrunkat is kényeztethessük! 


FÉLNEHÉZSÚLY:MÉSZÁROS „Hidaspetre” Szekszárdi 2019 vs IPACS-SZABÓ „Nászút helyett” Villányi 2019
A kék szín alatt a Mészáros Pince bora rejtőzködött. Gyógynövényes, érett fekete bogyós, nyers húsos illatok kavalkádja. Megfelelő teltség és ízhosszúság, fahéj és aszalt gyümölcsök. A kortyban jelenleg még a hordós érlelésből származó jegyek dominálnak, kis kesernyével a lecsengésben. 87 pont

Az Ipacs-Szabó Birtok Cabernet franc-ja - pirosban - hordófűszeres, füstös, fás, szegfűszeges illatokkal csábítgatja a borfogyasztókat. Ízét a szeder és málna vezetik. A szekszárdi versenyzőnél élénkebb savai tartják frissen az ízlelőbimbókat. 89 pont 

A szavazás 18:8 lett az Ipacs-Szabó javára. A csábítás sikeres volt 2:1-re szépít Villány.

NEHÉZSÚLY:TRINGA Szekszárdi 2018 vs SZEMES Villányi 2019
Kávé és kakaó, mellett füstölt húsos illatok jöttek elő a borból. Komplex tétel, de a magasabb alkoholt is érezni és a korty közepe nekem kicsit szellős. A lecsengése viszont kerek és simogató. Mint kiderült ez volt a Szemes Pince Villányi Franc-ja pirosban, a címkéhez öltöztetve! 87 pont

Kékben a Tringa grafitos, fűszeres kombinációval támadja az orrunkat. Kortyban koncentrált, viszont itt győz az alkohol, még húznak a tanninok. Aszalt gyümölcsök és fekete áfonya lekvár egészíti ki az ízképet. A potenciál abszolút benne van, 1-2 év még legalább kell neki a palackban. Jelen állapotában nálam 86 pont.

Voksolás után 14:12 a Szemesnek. Hajszál híján, de egyenlít Villány 2:2.

borboksz_4.jpg

SZUPERNEHÉZSÚLY:TAKLER „Szenta-hegyi” Szekszárdi 2018 vs RUPPERT Villányi 2018
Guy Ritchie sem tudta volna izgalmasabban megírni az este forgatókönyvét, izgalmak a köbön, kezdődjön a főmérkőzés: A kék zártabb illattal indít, mozgatásra aztán szépen előjönnek az érett gyümölcsök, főleg szilva és erdei bogyósok. Ízben érezni, hogy jó minőségű hordókban érlelődött, az alkohol ebben is melegít és a tanninok még nem simultak be teljesen. Sűrű szövésű, nagy bor, amit megéri évek múlva is kibontani! Ez volt a szekszárdi Takler Pince üdvöskéje. 90 pont

Végül a piros sarokban lássuk Rupperték Villányi Franc-ját. Illatban málna és ribizli, hordófűszerekkel megtámogatva a háttérben. A korty frissítő, feszes és vibráló, hosszú ívű. Modern, rendkívül elegáns stílusú bor. Vitán felül az est legjobbja! 93 pont

Az utolsó kört 18:8 arányban nyerte a Ruppert Borház. Ezzel Villány fordított 3:2-re behúzva a kóstolót.


A Bor-boksz legjobb bora a résztvevők szavazatai alapján is: Ruppert Villányi Franc 2018. 

borboksz_5.jpg
Természetesen örültem az eredménynek, de az igazság az, hogy legközelebb simán lehet, hogy fordított eredmény születik. Hiszen nagyon jó borokat kóstolhattunk mindkét borvidékről. Aki még nem próbálta, de szeret játszva kiváló borokat megismerni, ne habozzon elmenni egy Bor-bokszra, a Cornel's-be! Ha valaki a Villányi Franc-okhoz kapott kedvet, az ősszel ne hagyja ki a Franc konferenciát és kóstolónapot. Kedvcsinálónak egy kis infó a tavalyiról:

https://www.boraszportal.hu/froccs/franc_franc-2022-ket-napig-villany-a-cabernet-franc-vilagvarosa-4490

A bejegyzés trackback címe:

https://szakalbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3318034204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása